BLOG | ICT in de energiewereld: dat kan beter…

Peter van den Berg · Thursday 1 October 2015

Computers hebben de tuinbouw ingrijpend veranderd. De nauwkeurige teeltmethode van vandaag was zonder klimaatcomputer niet mogelijk.

“Computers hebben de tuinbouw ingrijpend veranderd. De nauwkeurige teeltmethode van vandaag was zonder klimaatcomputer niet mogelijk.  Tuinbouwbedrijven met de huidige bedrijfsomvang zouden niet bestaan zonder klimaatcomputers. Als tuinder zou je dan de hele dag moeten rondlopen om de lucht en het watergift zelf te bedienen.”

Ook het toevoegen van communicatie aan klimaatcomputers heeft veel veranderd. Eerst werd er alleen bestuurd op afstand. Gevolgd door systemen die het resultaat van hun proces doorgeven aan het systeem dat een volgend proces regelt. De oogstverwerking die het resultaat bijvoorbeeld doorgeeft voor de verkoop en die het resultaat vervolgens weer doorgeeft aan de logistiek.


Directie AgroEnergy energiepartner in de glastuinbouw

Blog van Peter van der Berg voor Groentenet (rechts)


Internet of things

Computers praten niet alleen met computers, maar geven hun instructies verder door en er hoeft geen mens meer tussen te zitten. Met een modern begrip ‘internet of things’. Het gaat nog een stap verder als het niet 1:1 loopt, maar wanneer computers informatie die openbaar beschikbaar is, gaan gebruiken als input voor hun eigen proces. Dan kun je dus met het simpelweg online publiceren van gegevens ervoor zorgen dat anderen hun proces realiseren.

De whizzkids van deze wereld

Waar we tot nu toe ingewikkelde en kostbare ketens van systemen bouwden en even kostbare samenwerkingsconstructies maakten, is het nu vooral zaak de juiste informatie op een toegankelijke manier via het internet aan te bieden. De whizzkids van deze wereld bedenken dan op eigen initiatief een vervolgproces, waarbij computers realtime het werk doen.

Als je dit principe toepast op de elektriciteitsvoorziening, wordt die wereld ineens volledig anders. Tennet werkt nog steeds met een dagprogramma dat PV partijen de middag ervoor indienen op basis van hun OTC- en APX-transacties. Dan weet Tennet welke stromen voorzien zijn voor de komende dag. Vervolgens gebeurt er tot vlak voor het leveringsmoment vrij weinig. Ook al verandert het weer, zijn productieprocessen anders, Tennet en PV partijen komen pas in actie vlak voor het leveringsmoment. Dan wordt geboden en afgeroepen op biedladders voor regelvermogen.

Wil je hierop meedoen, moet je wel analoge metingen hebben en een SCADA-systeem … wat gemaakt is voor grote fossiele elektriciteitscentrales en voor andere, kleinere installaties niet haalbaar is. Bovendien is het wel heel ouderwets.

”Dit is toch een prima businesscase?”

Het kan met ‘internet of things’ ook heel anders: een volledig geautomatiseerde intraday-markt die doorloopt tot en met het regelvermogen. Veel meer installaties die realtime via internet flexibel vermogen aanbieden en systemen die dit zonder menselijke tussenkomst afroepen.

Tennet betaalt dit jaar 36 miljoen euro aan kolencentrales om beschikbaar te zijn om het Nederlandse net te balanceren. Mijn stelling is dat dit voor het grootste deel ingevuld kan worden door installaties van zakelijke elektriciteitsklanten en dan voor minder dan de helft van dit bedrag. Dit is toch een prima businesscase en gauw verdiend? Waarom gaan we dit niet gewoon doen in Nederland?

Peter van den Berg

Directeur AgroEnergy

 

Deel op

Gerelateerde artikelen