ARTIKEL | Grip houden op uw energiezaken – hoe houdt u het overzicht als tuinder

Monique Smid-Edelman · Wednesday 16 September 2020

Energiemanagement wordt steeds uitdagender. Het aantal energiemarkten groeit en er zijn steeds meer keuzemogelijkheden om energiekosten te minimaliseren. Hoe houdt u het overzicht over al uw energiezaken? Lees meer in dit artikel.

Energiemanagement is vandaag de dag geen kinderspel. Verre van dat. Het aantal energiemarkten groeit, de prijzen worden volatieler en er is steeds meer keuze aan in te zetten energiemiddelen. Daarbij maakt ook de schaalvergroting binnen de glastuinbouw energiemanagement tot een steeds complexere zaak. Hoe houdt u als teler overzicht in dit speelveld?

Grip krijgen op uw energiezaken begint bij het creëren van overzicht. En dat is niet altijd eenvoudig, zeker omdat veel factoren een rol spelen in het energiemanagement van uw bedrijf. Daarbij vragen ook andere aspecten van uw bedrijfsvoering aandacht. “Onder meer het opstellen van week- en maandrapportages, die inzicht geven in de actuele energiekosten, kunnen helpen bij het verkrijgen van overzicht”, zegt Chris Feijen, Hoofd Energie Management bij AgroEnergy. “Ook het vergelijken van de actuele cijfers met de vorige maand of met eerdere jaren is hierbij nuttig. Net zoals het naast elkaar leggen van cijfers van verschillende locaties, om zo inzicht te krijgen in de verbeterpunten per bedrijfslocatie. Daarnaast is het goed om een beeld te hebben van hoe de energiemarkten zich ontwikkelen. Al deze informatie, en de toekomstverwachtingen, moet je als tuinder zien te vertalen naar de energiestrategie van je bedrijf.”

Complexiteit eenvoudig weergeven

Het is daarnaast belangrijk om als teler zicht te hebben op het energieverbruik en de -kosten per vierkante meter. “Op deze manier zie je meteen waar je belangrijkste kosten liggen op energiegebied en waarmee je al dan niet geld verdient”, zegt EnergieSpecialist Co ten Wolde van AgroEnergy.  “En dat zonder dat je zelf een berg aan data hoeft door te spitten.”

Volgens EnergieSpecialist Robert Meijer maken dergelijke rapportages in één oogopslag duidelijk op welke punten een teler kan en moet bijsturen. “De complexiteit van het energiemanagement eenvoudig weergeven. Dat is de kunst en dat is waar het om draait.”

Inzicht in de cijfers is natuurlijk mooi, maar het is ook zaak om deze te duiden en te vertalen naar de juiste keuzes. “Wat de juiste keuze is, hangt ook af van de bedrijfssituatie, van wat de ondernemer zelf wil en van zijn persoonlijkheid. De ene teler is nu eenmaal bereid om meer risico te nemen dan de ander”, zegt Ten Wolde.

Ontwikkelingen op energiemarkten

Om u als ondernemer te helpen om meer controle en overzicht te krijgen, kunt u rekenen op ondersteuning van de EnergieSpecialisten van AgroEnergy. Ook organiseert AgroEnergy regelmatig webinars. Tijdens deze sessies duiden een energie- en marktspecialist de ontwikkelingen op de diverse energiemarkten. “We merken dat hier in de praktijk veel behoefte aan is”, zegt Ten Wolde. “We hebben natuurlijk geen glazen bol en kunnen niet alles voorzien, maar geven wel een bepaalde richting en bandbreedte aan. De webinars geven telers snel en efficiënt inzicht in wat er speelt, en bieden op die manier maximaal overzicht en maximale controle.”

Deel op

Gerelateerde artikelen