ARTIKEL | Congestiemanagement: veel interesse in leveren en afnemen flexibel vermogen

Rozenteler Daniël van den Nouweland, Rudolf de Vetten en Jeroen van Es (AgroEnergy) vertellen hierover in het derde nummer van het vakblad Onder Glas.

In ons land wordt op meerdere plaatsen hard gewerkt om het elektriciteitsnet te verzwaren, de congestie blijft echter toenemen en het wordt steeds moeilijker om dit voor te blijven.

Mogelijkheden samen verkennen
Rudolf de Vetten van AgroEnergy stelt dat de netwerkverzwaring door loopt, maar dat het op korte én langere termijn niet wenselijk is om de bestaande capaciteit slimmer te benutten. De glastuinbouw heeft volgens hem een groot potentieel om bij te dragen aan oplossingen en daarom probeert AgroEnergy al geruime tijd om bruggen te slaan tussen de sector en netbeheerders. “Omdat netbeheerders al aangeven dat zij het zien zitten om samen te werken met partijen die flexibel vermogen kunnen leveren, resulteert dat in projecten waarin we de mogelijkheden samen kunnen verkennen.” Zegt Rudolf.

Leerpunten
AgroEnergy ontwikkelt een uitgebreid aanbod van energiediensten, waaronder een handelsplatform. Hiermee kunnen aangesloten bedrijven hun energiezaken op een efficiënte manier sluitend krijgen. Stedin startte in september 2018 een korte pilot samen met AgroEnergy, Tenergy, ETPA en vijf teeltbedrijven. Tijdens die pilot werden de mogelijkheden verkend om congestiemanagement actiever in te zetten. Volgens Energiebeheerder Jeroen van Es is het idee om tot biedingen te komen waarmee we de grootste pieken en dalen die zich op het net bevinden kunnen afvlakken. Uit deze pilot kwam leerpunten, zoals het feit dat er vrij veel tijd overheen ging voor er tot een concrete bieding gekomen werd. Ook werden biedingen niet altijd nagekomen en moest er nog veel met de hand worden bijgestuurd, waardoor het systeem foutgevoelig wordt.

Werkbare oplossingen
Volgens Rudolf de Vetten moet je systemen ontwikkelen waar telers op het moment zelf duidelijke voorstellen krijgen, welke zij alleen met ja of nee hoeven te beantwoorden. Zo worden oplossingen met een vergelijkbare inhoud voor beide partijen werkbaar gemaakt. In een ideale situatie zijn alle systemen op zo’n manier aan elkaar gekoppeld, zodat de afstemming en aansturing van de installaties volledig automatisch verlopen. Die kant bewegen we nu wel op, maar zo ver zijn we nog niet. Jeroen van Es merkt op: “In de zomer hopen we dat het project voldoende antwoorden heeft opgeleverd om het in onze bieddiensten te kunnen integreren.” “Dat zou goed nieuws zijn voor onze klanten, want die kunnen er echt geld mee verdienen”.

Lees het volledige artikel uit Onder Glas hier:

© Bron: Vakblad Onder Glas

MARKTVISIE | Cocktail aan prijsopdrijvende factoren deze week

Cocktail prijsopdrijvende factoren | marktvisie

ARTIKEL | Congestie stelt tuinbouw voor nieuwe uitdagingen, maar biedt ook kansen

Foto Congestie Artikel KAS Web

MARKTVISIE | Onzekerheid door naderend Noors onderhoud

Onzekerheid | marktvisie

MARKTVISIE | Gaswinter voorbij, gasprijzen dalen

Zonnepanelen