ARTIKEL | Hoe werkt de intradaymarkt?

Monique Smid · Tuesday 14 August 2018

De intradaymarkt is volop in ontwikkeling. Door de opkomst van zon- en windenergie wordt de energieproductie minder goed voorspelbaar. Dat betekent meer onbalans op de dag zelf in de huidige markt.

De onbalansprijzen zijn echter grillig, het is moeilijk om hier goed op te sturen. Toch zijn veel tuinders met een WKK afhankelijk van goede onbalansprijzen om afwijkingen in de APX-positie op te vangen. De intradaymarkt biedt een oplossing hiervoor.

De intradaymarkt zit tussen de APX- en de onbalansmarkt in. Deze markt biedt de mogelijkheid om in te spelen op veranderingen in vraag en aanbod na de APX. Tuinders bepalen zo goed mogelijk hun APX-positie. Zij schatten het weer in, de stand van de teelt en de onbalansprijzen. Toch zitten zij er soms nog naast, en dat kost geld. Een goed werkende intradaymarkt lost dit probleem op.

Via intradaymarkt ETPA kan elektriciteit per kwartier ingekocht of verkocht worden. Dit kan een dag vooruit, tot vlak voor het moment van levering. De intradaymarkt ontstaat vanuit vraag en aanbod van veel verschillende partijen: Windparken, energieleveranciers, buitenlandse vraag en kleinere producenten.

Iedere partij heeft zo zijn eigen reden om gedurende de dag zijn elektriciteitspositie nog bij te stellen. AgroEnergy heeft een uitgebreide proef gedaan met vijf tuinders om te ervaren of het winstgevend is om op de intradaymarkt actief te zijn. Zeven WKK’s werden op werkdagen aangestuurd op basis van echte deals op de intradaymarkt. Benieuwd naar de resultaten van deze pilot? Lees hier meer.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen