ARTIKEL | Focus op duurzame energie, maar tussentijdse ‘gasoplossing’ is nodig

Edwin Valkenburg · Monday 30 April 2018

Veel grootverbruikers in de tuinbouw moeten van het Gronings gas af. Hoe moet dit gat worden opgevuld? Door overschakeling naar hoogcalorisch gas, door hoogcalorisch gas om te zetten naar laagcalorisch gas of toch door verduurzaming?

Rein Tichelaar (Zantingh), Rob van der Valk (LTO Glaskracht), Edwin Valkenburg (AgroEnergy) en Hans Koolhaas (LKP Plants) vertellen hierover in vakblad Onder Glas.

Enkele grote tuinbouwclusters hebben de brief van Wiebes ontvangen en moeten uiterlijk 2022 gestopt zijn met het gebruik van (laagcalorisch) gas uit Groningen. De calorische waarde staat synoniem voor de stookwaarde van de brandstof. Van oudsher zijn tuinbouwbedrijven aangesloten op het laagcalorische net; en daar zijn ook alle WKK’s en ketels op afgesteld.

Alternatieve opties voor Gronings gas

Er zijn meerdere alternatieve opties voor het wegvallen van het laagcalorisch gas uit Groningen. Rob van der Valk (LTO Glaskracht) vertelt: “Het is niet automatisch het geval dat de tuinbouw over moet stappen op hoogcalorisch gas. Met de bouw van een extra stikstofinjector door de overheid, kan hoogcalorisch gas worden omgezet naar laagcalorisch gas. We hebben goede hoop dat deze injector er gaat komen. Dit kan het wegvallen van het Groinger gas grotendeels opvangen.”

Komt deze stikstofinjector er niet? Dan zullen tuinders en andere verbruikers versneld over moeten schakelen op hoogcalorisch gas. “Technisch gezien vergt dit nogal wat omdat de kwaliteit van hoogcalorisch gas sterk varieert. Het vereist aanpassingen in de WKK’s en ketels,” aldus Rein Tichelaar (Zantingh).

Verduurzaming

Naast de bovenstaande opties komt de transitie naar een duurzame energievoorziening nog meer in beeld. Edwin Valkenburg (AgroEnergy) geeft aan dat dit de ‘enige weg’ is, en LTO Glaskracht zet ook in op verduurzaming. Edwin Valkenburg vertelt: “Om stappen te zetten in deze verduurzaming is wel een goede warmte-infrastructuur nodig. Zo kun je koppelingen maken tussen bijvoorbeeld de restwarmte in het havengebied van Rotterdam en de Randstad en de tuinbouw in West- en Oostland. Ook is het dan mogelijk om losse initiatieven en kleine netwerken met elkaar te verbinden.”

Verantwoordelijkheid overheid

Financiële ondersteuning van de overheid is een must om deze duurzaamheidsslag te kunnen maken. “Daarnaast moet de overheid ook helpen bij het afvangen van CO2, bij het realiseren van extra CO2-transportnetten in de grote clusters, en zorgen voor een efficiënt leveringssysteem naar alle andere bedrijven,” benadrukt Van der Valk. Bovendien moeten de bedrijven in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Hans Koolhaas (LKP Plants) zegt daarover: “Warmte die je overhebt zomaar de lucht inblazen, is niet meer van deze tijd.”

 

Lees het volledige artikel uit Onder Glas hier:

© Bron: Vakblad Onder Glas

Deel op

Gerelateerde artikelen