ARTIKEL | Energiemanagement in betrouwbare handen

Eva Wieringa · Wednesday 4 April 2018

In de uitgave van KAS magazine vertellen 2 tuinders hoe de energiespecialisten van AgroEnergy hen ondersteunen bij hun energiemanagement.

In KAS magazine vertellen telers Han-Willem Mooij van Pannekoek Orchideeën en Martin, Annelies en Dick van der Gaag van Tomatenkwekerij In de polder meer over de invulling van hun energiemanagement. Want dit wordt steeds complexer. De EnergieSpecialisten en slimme producten van AgroEnergy ondersteunen telers in dit proces en zorgen voor een optimalisatie van de energiestrategie.

Geen geld laten liggen

Han-Willem heeft op advies van energiespecialist Jaco Gelderblom gebruik gemaakt van het product BiedOptimaal. Dit product combineert een schat aan data, om zo te komen tot een optimale energiestrategie. Toch laat Han-Willem niet alles over aan BiedOptimaal, EnergieSpecialist Jaco speelt een cruciale rol in het optimaliseren van zijn energiemanagement. “Jaco weet veel van energie maar ook van techniek, hierdoor weet hij zaken op de juiste manier te interpreteren en heb je aan een woord genoeg. Dat zorgt er voor dat we geen geld laten liggen. En ik heb nu extra tijd voor de teelt.”, aldus Han-Willem.

Hand in hand

Familie van der Gaag werkt samen met EnergieSpecialist Robert Meijer. Annelies: “Energie is niet ons ding wij zijn tuinders geen energiespecialisten, het is pittige kost die bovenop alle zaken komt waar je sowieso al mee te maken krijgt.”

EnergieSpecialist Robert Meijer ondersteunt de telers niet alleen bij de dagsturing. Maar legt daarnaast ook focus op het opbouwen van energieposities voor de lange termijn. In feite fungeer ik als hun ‘ogen en oren in de energiemarkt”, vertelt Robert. “Daarbij is veel data beschikbaar. Met handige tools kunnen wij die omzetten naar bruikbare informatie, zoals bijvoorbeeld een langjarig gemiddeld warmteprofiel.”

Voor de lange termijn gasposities maakt Tomatenkwekerij In de Polder gebruik van EnergieRadar, een datagedreven programma dat in de gaten houdt wanneer zich een gunstig handelsmoment voordoet voor de inkoop van gas. “Voorheen deden we dit vooral op gevoel, dankzij EnergieRadar zit hier meer structuur en onderbouwing in”, zegt Martin.

“Wat je op energiegebied laat liggen, kun je nooit terugverdienen in de kas.”

Het volledige interview lezen? dat kan hier.

 

Deel op

Gerelateerde artikelen