ARTIKEL | Milieuwinst en kostenbesparing met het EnergieReductieplan

Janine Meester · Tuesday 19 September 2017

In Vakblad Onder Glas vertelt orchideeënteler Maurice van der Hoorn over zijn footprint berekening en de analyse van zijn energieverbruik. Met het EnergieReductieplan verlaagde hij zijn energiekosten met 20%.

Maurice van der Hoorn liet zijn footprint berekenen omdat hij zijn duurzame manier van telen meer tot waarde wilde brengen in zijn label Amore Mio Orchids. Benefits of Nature berekende de footprint, deze berekening maakt de impact van het bedrijf op het milieu inzichtelijk. Om deze footprint nog verder te verlagen, ging Maurice samen met EnergieSpecialist Robert Meijer van AgroEnergy om tafel. Het doel was om tot een EnergieReductieplan te komen, en daarmee zijn energiekosten en footprint verder te verlagen.

Het EnergieReductieplan bevatte een analyse van het energieverbruik over de afgelopen vijf jaar. Dit geeft inzicht in het energieverbruik en de besparingsmogelijkheden. De resultaten werden vertaald naar een jaarstrategie, die het mogelijk maakte om de warmtepomp vaker in te zetten. De grootste milieuwinst wordt behaald met de maximale inzet van de warmtepomp, en minimale inzet van de boiler.

Besparing van 20% op energiekosten
Het EnergieReductieplan leverde niet alleen milieuwinst op, maar ook een kostenbesparing. In 2016 had Maurice een 20% lager elektriciteitsverbruik dan in 2015. Dat leverde een besparing op van €3,80 per vierkante meter. Daarnaast zorgde deze aanpak voor een verbetering van 16% van de footprint, van 24,7 naar 20,7.

Maurice van der Hoorn: “Het liefst kijk ik vooruit, maar deze keer gaf terugkijken mij inzicht.”

Meer weten over het EnergieReductieplan? Lees hier meer.

Klik op de onderstaande afbeelding, en lees het volledige artikel:

Bron: Vakblad Onder Glas.

 

 

Deel op

Gerelateerde artikelen