ARTIKEL | Pilot BiedOptimaal Intraday van start

Rudolf de Vetten · Friday 18 August 2017

Samen met onze klanten werken we momenteel aan de ontwikkeling van BiedOptimaal Intraday. Maar hoe staat het eigenlijk met de intradaymarkt en hoe verloopt de pilot?

Maandagochtend 7 uur. Ingespannen kijkt Chyrsantenteler Bas naar zijn PC scherm. Hij had gisteravond nog willen checken of de buffers voldoende ruimte hebben. Maar door de verjaardag van zijn dochter is het er niet van gekomen. Snel loopt hij de buffers na. Gisteravond stonden ze inderdaad hoog, maar dat is blijkbaar al gecorrigeerd door BiedOptimaal. “Mooi om te zien dat, terwijl ik in bed lig, BiedOptimaal continu bijstuurt. En dat tegen de beste prijzen op de intradaymarkt”, denkt Bas tevreden, terwijl hij de kas in loopt.

Binnenkort wordt dit werkelijkheid. Samen met onze klanten werken we momenteel aan de ontwikkeling van BiedOptimaal Intraday. Maar hoe staat het eigenlijk met de intradaymarkt en hoe verloopt de pilot?

De intradaymarkt ontwikkelt zich snel

Hoe staat het met de intradaymarkt in Nederland? De handel komt steeds meer op gang. Het nieuwe intradayplatform Energy Trading Platform Amsterdam (ETPA) verwerkt inmiddels de eerste orders. Epex ziet een stijging van het verhandelde volume via haar intradaymarkt.

De oorzaak? Een betere marktkoppeling tussen landen en een stijging van het aantal windturbines en zonnepanelen. Hierdoor zien steeds meer partijen de noodzaak om na de APX hun positie bij te stellen. Nog steeds is het volume beperkt vergeleken met de APX, maar verwachting is dat de groei zich doorzet.

Intradayvolumes per maand over het afgelopen jaar. Bron: Epex

Voor tuinders met een WKK biedt deze ontwikkeling mooie kansen. Een weersverandering kan grote invloed hebben op de elektraprijzen. Is de wind minder dan voorspeld? Dan is er direct een uitdaging in de energievoorziening. De WKK staat goed gepositioneerd om dit op te vangen.

Simulaties tonen mogelijkheden WKK aan

AgroEnergy wil samen met klanten gebruik maken van de opbrengst en de zekerheid die de intradaymarkt biedt. In het eerste kwartaal van 2017 voerden we simulaties uit. Kernvragen waren: Wat zijn de opbrengsten op de intradaymarkt? Is het mogelijk om de WKK in te zetten op de dynamiek van de intradaymarkt? De resultaten van de simulatie geven een positief beeld: De prijzen op de intradaymarkt zijn geschikt om de APX-positie bij te sturen door de dag heen. Een warmtetekort of warmteoverschot kunnen we tegen goede prijzen op de intradaymarkt verhandelen. Hiermee voorkomen we onbalans en creëren we meer zekerheid. We concludeerden dat er voldoende potentie is om een pilot te starten met klanten.

Pilot van start

AgroEnergy heeft in juni de pilot BiedOptimaal Intraday opgestart. Doel is om te leren waar de biedingen op intradaymarkt aan moeten voldoen. De dynamiek in de markt is nog in ontwikkeling. Hoe kunnen we maximale waarde uit de intradaymarkt halen? En tegelijk de energiehuishouding van de tuin verbeteren? Dit allemaal zonder dat u er werk aan heeft.

Klantervaring

We benaderden klanten met een belichte en onbelichte teelten. Vier klanten zegden direct hun medewerking toe, hiermee zijn we van start gegaan. Waarom doen zij mee?

Arjan van der Voort van Voort Chrysanten is er duidelijk over: “We hebben gekozen voor AgroEnergy als partner voor de lange termijn. We dragen graag bij aan de ontwikkeling van nieuwe energiediensten, waarbij we gaan voor het maximale rendement. BiedOptimaal Intraday is hiervan een mooi voorbeeld, met AgroEnergy werken we daarmee aan verdere optimalisatie van ons bedrijf.”

Prototype BiedOptimaal Intraday

Momenteel profiteert 40% van onze klanten met een WKK al van BiedOptimaal. Deze slimme oplossing neemt nu de APX-bieding al voor zijn rekening, het is logisch om ook de optimale biedingen binnen de dag (intraday) uit te rekenen. Waarbij het altijd mogelijk blijft dat de tuinder zelf kan ingrijpen.

Voor deze pilot heeft AgroEnergy een prototype van BiedOptimaal Intraday gebouwd. Dit prototype berekent automatisch intradaybiedingen en brengt deze naar de markt. Tijdens de pilot kunnen klanten zelf meekijken in een speciale pilotapplicatie. Hierin zijn de actuele resultaten zichtbaar en kunnen de pilotklanten zelf de instellingen aanpassen.

Twee keer per dag draait BiedOptimaal Intraday. We bepalen hoeveel de buffer afwijkt van de ideale lijn en stuurt bij door een inkoop- of verkoopbieding op de intradaymarkt. We rekenen met actuele intradayprijzen, waardoor BiedOptimaal de meest gunstige kwartieren kan benutten.

BiedOptimaal stelt de positie bij aan de hand van het overschot in de buffer.

Hoe verder?

Deze zomer en dit najaar leren we van de ervaringen die we opdoen in de pilot. Op basis van deze ervaringen voegen we in de eerste helft van 2018 een intradaymodule toe aan BiedOptimaal.

Hoe mooi zou het zijn wanneer u altijd weet dat de WKK draait op het moment dat het echt nodig is. Tegen de meest gunstige prijs. Volautomatisch. Zodat u zonder omkijken altijd zekerheid hebt van een goed buffer- en lichtniveau. En het maximale uit de markt haalt. Dat maakt AgroEnergy mogelijk.

Heeft u vragen?
Bespreek het met uw EnergieSpecialist of neem contact op via info@agro-energy.nl of bel ons op 088-895 45 45.

Deel op

Gerelateerde artikelen