ARTIKEL | Aardwarmte kan aardgas vervangen in glastuinbouw

Monique Smid · Tuesday 31 January 2017

Onze klant Wim Willemse van Hollandplant vertelt in de bijlage van het Financieele dagblad over het belang van aardwarmte voor de glastuinbouw. Hollandplant is één van de glastuinbouwbedrijven in Bergschenhoek die wordt aangesloten op het aardwarmtenetwerk.

Terugdringen van energieverbruik in de glastuinbouw

De glastuinbouwsector omvat in Nederland circa 10.000 hectare kassencomplex met grote hoeveelheden groenten, fruit, bloemen en potplanten. Omdat energie zo’n grote kostenpost is, investeert de sector al jaren in het terugdringen van energieverbruik. Daarnaast wil de glastuinbouw ook in het kader van verduurzaming het energieverbruik terugdringen zodat de totale emissie van broeikasgas in 2020 met 45 procent is afgenomen ten opzichte van 1990.

Aardwarmte kan een volgende stap in de reductie zijn. Hiermee verminderen telers de uitstoot van CO2 en zijn ze minder afhankelijkheid van de olie- en gasprijzen.

Hollandplant gaat straks aan de slag met aardwarmte in Bergschenhoek. In deze regio (vol glastuinbouwbedrijven) is dit bedrijf daarin de eerste. Nu maken zij gebruik van restwarmte voor de verwarming van de kassen, maar deze restwarmte is afkomstig van een met fossiele brandstof gestookte energiecentrale nabij Rotterdam.

Wim Willemse, de directeur van Hollandplant, vertelt in het artikel dat de overstap van restwarmte naar aardwarmte nodig is: “Restwarmte gaat een minder grote rol spelen in de toekomst, omdat het aanbod vanaf de energiecentrale minder wordt en nog steeds afkomstig is van fossiele energie. Het is in ons eigen belang en die van het milieu om over te stappen naar duurzamere vormen van energie-voorziening, zoals aardwarmte.”

artikel-hollandplant

Klik op de afbeelding en lees het volledige artikel.

 

De rol van AgroEnergy in het aardwarmteproject

In een ander artikel in deze bijlage van het Financieele Dagblad vertelt Edwin Valkenburg, Ontwikkelaar Warmteprojecten bij AgroEnergy, over de realisatie van het aardwarmteproject in het gebied van Bergschenhoek. AgroEnergy sluit glastuinbouwbedrijven in dit gebied, waaronder Hollandplant, aan op een aardwarmtebron en netwerk.

Deel op

Gerelateerde artikelen