Scherp Inzicht

Kennis van energie

Filter op:
ARTIKEL | Verduurzaming: warmte moet een eigen waarde krijgen

Rob Vellekoop · 20/03/2019

In de glastuinbouw is warmte de meest dominante energievraag. Daarom is verduurzaming via warmte belangrijk. In de afgelopen jaren zijn verschillende nieuwe (voornamelijk lokale) warmtenetten in de glastuinbouw ontstaan.

Marktvisie|Markten houden hun adem in na de daling van vorige week

Jaap de Bruin · 30/07/2020

Deze week werd de NordStream weer in gebruik genomen, daardoor kwam er weer gasimport vanuit Duitsland. Verder zien we dat de Nederlandse APX spotprijzen lager liggen dan in omringende langen. Wat verwachten we verder? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie|Emissierechtenbubbel gebarsten, elektraprijzen stevig onderuit

Jasper Elzinga · 24/07/2020

Afgelopen week zagen we een stabiele APX- en daggasmarkt, ondanks het onderhoud aan de NordStream pijpleiding. Olie en steenkool staan daarentegen op het hoogste niveau in maanden. Wat verwachten we verder? Lees het in de nieuwe marktvisie.

NIEUWS | Onze slimme energiediensten vieren feest!

Monique Smid-Edelman · 21/07/2020

De slimme energiediensten BiedOptimaal en BiedOptimaal Intraday vieren feest! BiedOptimaal bestaat 5 jaar en BiedOptimaal Intraday viert haar eerste jubileum. Een overzicht van de resultaten tot nu toe.

Marktvisie|Korte termijnprijzen laag en onder druk

Peter van den Berg · 16/07/2020

De daggasprijzen zijn behoorlijk onderuit gegaan afgelopen week. Daarnaast zijn de emissierechten naar recordhoogte gestegen. Wat verwachten we verder? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie|Onderhoud aan kerncentrale straalt af op elektraprijzen

Jasper Elzinga · 09/07/2020

De afgelopen week was een week van uitersten op de APX-markt. Op zondag doken de prijzen meerdere malen onder de nulgrens, met een dieptepunt van -20,83 €/MWh tussen 15.00 en 16.00 uur. Wat verwachten we aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie|Emissierechten stuwen termijnprijzen voor elektriciteit verder op

Jaap de Bruin · 02/07/2020

Deze week zien we een opzienbarende stijging bij de CO2 emissierechten. Deze zorgen ervoor dat de lange termijnprijzen voor elektriciteit weer terug zijn op het niveau van voor de crisis.
Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Webinar Energiemarkten: wat zijn de verwachtingen

Mirjam de Munnik · 01/07/2020

Op 30 juni 2020 vond de AgroEnergy webinar Energiemarkten: ‘Wat zijn de verwachtingen’ plaats. De webinar is opgenomen en kan hier nog bekeken worden.

ARTIKEL | Een teler is goed in telen, wij in energie

Monique Smid-Edelman · 29/06/2020

Wat komt er allemaal kijken bij het inkopen van energie en hoe speel je maximaal in op de alsmaar bewegende energiemarkten? In dit artikel krijg je een mooi kijkje in de keuken bij onze collega’s Marjolein Brökling en Jasper Elzinga van de afdeling Inkoop van AgroEnergy.

Marktvisie|Airco’s zorgen voor hitte op korte termijnmarkt

Jasper Elzinga · 25/06/2020

De daggasprijs heeft de hele week bewogen tussen 4,90 en 5,60 €ct/m3. In de afgelopen weken is de prijs iets opgelopen door een teruglopend LNG-aanbod, hogere temperaturen en lagere nucleaire beschikbaarheid in België en Frankrijk. Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

ERVARING | BioVerbeek: “Datagedreven sturing brengt rust en financiële zekerheid”

Mirjam de Munnik · 19/06/2020

John Hegger van BioVerbeek vertelt hoe BiedOptimaal en BiedOptimaal Intraday ze helpt om zich te focussen op hun core business en maximaal financieel rendement te behalen met energiemanagement.

Marktvisie| Daggasprijzen stabiliseren rond 5 cent per m3 door aanbodvermindering

Peter van den Berg · 18/06/2020

De verminderde aanvoer van LNG en Russisch leidinggas heeft de korte termijn gasmarkten uit hun daling gehaald. Er is een nieuw evenwicht ontstaan rond 5 ct/m3 voor daggas en de maanden juli en augustus. Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

BLOG | Het moet, dus moet het

Peter van den Berg · 15/06/2020

Je ziet het vaak gebeuren; er wordt een besluit genomen en ondanks een veranderende omstandigheid, houdt men vast aan het eerder genomen besluit. Hoe het ook anders kan lees je in een nieuwe blog van Directeur Peter van den Berg die hij schreef voor GoedemorgenGroente.

Nieuwe, aantrekkelijke tarieven voor verkoop van Certificaten van Oorsprong

Mirjam de Munnik · 11/06/2020

AgroEnergy komt met een verbeterd aanbod voor de verkoop van Certificaten van Oorsprong. De tarieven zijn aantrekkelijk geprijsd en gebaseerd op de marktprijs.

Marktvisie| Niemand is veilig bij aanleg NordStream2-pijpleiding

Jasper Elzinga · 11/06/2020

Door de aankomende oplevering van de inmiddels bijna beruchte Nordstream2-pijpleiding is de lange termijn verwachting van de gasmarkt wat onzeker. De VS heeft er eerder al door allerlei dreigementen voor gezorgd dat geen enkel niet-Russisch bedrijf zijn handen nog wil branden aan de aanleg van deze pijpleiding en nu lijken er nieuwe sancties in aantocht. Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

Marktvisie| Pinksterpaniek op onbalansmarkt

Jasper Elzinga · 04/06/2020

Afgelopen zondag trok de wind halverwege de ochtend dusdanig aan dat onbalansprijzen in een negatief territorium terecht kwamen en daar pas zeven uur later weer uit kropen. Op Pinksterzondag werd zelfs ruim vijf uur noodvermogen afgeroepen. Wat verwachten we verder aankomende week? Lees het in de nieuwe marktvisie.

1 2 3 4 28