Scherp Inzicht

Kennis van energie

Filter op:
ARTIKEL | Verduurzaming: warmte moet een eigen waarde krijgen

Rob Vellekoop · 20/03/2019

In de glastuinbouw is warmte de meest dominante energievraag. Daarom is verduurzaming via warmte belangrijk. In de afgelopen jaren zijn verschillende nieuwe (voornamelijk lokale) warmtenetten in de glastuinbouw ontstaan.

MARKTVISIE | Prijsbewegingen klein; tendens weer omlaag

Rien van der Wal · 20/06/2019

De korte termijn gasprijzen bleven de afgelopen week behoorlijk vlak. De aanvoer was goed. De daggasprijs lag het grootste deel van de week zo’n 0,5 ect/m3 onder die van kwartaal 3 en dat is gunstig voor het bijvullen van de opslagen.

ARTIKEL | Energiebeheer: de werkdag van EnergieOperator Jeroen van Es

Monique Smid · 18/06/2019

Volledige ondersteuning bij uw energiemanagement; dat is waar het om draait bij EnergieBeheer. EnergieOperator Jeroen van Es neemt alle energiezaken van de klant uit handen. Hoe doet hij dit en hoe ziet zijn werkdag eruit?

MARKTVISIE | Prijzen beweeglijk

Rien van der Wal · 13/06/2019

Wisselende temperaturen, wind en aanvoerfluctuaties zorgden voor een op en neergaande beweging bij de korte termijnprijzen. De grondstofprijzen werkten daarin mee.

ARTIKEL | Energiebeheer tilt energiemanagement van Noordhuys Tomatoes naar hoger plan

Monique Smid · 11/06/2019

Met meerdere energiemarkten, veel installaties op bedrijven en een schat aan beschikbare data, is een continue focus op energiemanagement noodzakelijk. Dat ziet ook Theo van Noord van Noordhuys Tomatoes.

MARKTVISIE | Prijsdruk omlaag houdt aan

Rien van der Wal · 06/06/2019

Op maandag 3 juni handelde de TTF-daggasprijs even onder de 10 ect/m3. Er was weinig vraag door het warme weer met veel wind en zon. Landelijk netbeheerder GTS moest herhaaldelijk ingrijpen met balanceringsacties om overaanbod op het gasnet weg te werken.

MARKTVISIE | Prijsdaling stokt

Rien van der Wal · 29/05/2019

Een paar koelere dagen maakte een einde aan de dalende prijsbeweging bij gas voor de korte termijn. Ook nu de weer licht oplopende prijs voor CO2 emissierechten werkt tegen

ARTIKEL | Kennispartners AgroEnergy en Delphy starten pilot autonome kas met telers in binnen- en buitenland

Monique Smid · 27/05/2019

Een écht autonome kas komt stap voor stap dichterbij. Er is met kunstmatige intelligentie veel meer mogelijk dan velen voor mogelijk hielden

MARKTVISIE | Neerwaartse prijsdruk zwakt af

Rien van der Wal · 23/05/2019

Einde van Noors onderhoud, goede LNG-aanvoer en de milde temperaturen hielden de TTF-daggasprijs onder druk deze week. Het bijvullen van de gasopslagen gaat nog steeds niet hard. Het verschil tussen de daggasprijs en die van de frontmaanden blijft daarvoor te klein.

NIEUWS | AgroEnergy en Delphy genomineerd voor GreenTech Innovation Award

Marijke van Rongen · 17/05/2019

AgroEnergy en Delphy zijn met Autonoom Teeltmanagement genomineerd voor de GreenTech Innovation Award 2019.

MARKTVISIE | Prijzen gedaald door ruime gasaanvoer en lagere grondstofprijzen

Rien van der Wal · 16/05/2019

De TTF-daggasprijs daalde door ruime aanvoer van LNG en Noors gas na uitvalproblemen vorige week. Het bijvullen van de gasopslagen blijft op een laag pitje, want de frontmaandprijs is de hele week al onder die van daggas.

BLOG | Klimaatmoeras

Peter van den Berg · 16/05/2019

Hoe zit het nou eigenlijk met het Klimaatakkoord? De meningen lopen uiteen als het gaat om de impact en de aanpak. Wat zijn de doelen, wat is realistisch en waar ligt eigenlijk de verantwoordelijkheid? Directeur Peter van den Berg deelt zijn visie in een blog voor Goedemorgen Groente.

MARKTVISIE | CO2-rechten, koud weer en weinig wind drukken prijzen wat omhoog

Rien van der Wal · 09/05/2019

De TTF-daggasprijs bewoog tussen de 14 en 14,5 ect/m3. Het koude weer leidde tot aanzienlijk meer vraag, maar de LNG-aanvoer was overvloedig. Per saldo bleven de prijzen stabiel.

MARKTVISIE | Vooral langere termijn prijzen omlaag

Rien van der Wal · 02/05/2019

De TTF-daggasprijs bewoog tussen de 14 en 14,5 ect/m3. Koeler weer zorgde voor meer vraag. Noorse aanvoer was krapper door onderhoud, maar LNG vulde dat gat moeiteloos op.

ARTIKEL | Congestiemanagement: veel interesse in leveren en afnemen flexibel vermogen

TessvanOlst · 29/04/2019

In verschillende projecten werken netbeheerders, telers en dienstverleners aan concrete oplossingen om de congestie op het net beter beheersbaar te maken.

MARKTVISIE | Weinig handel; prijzenbewegingen dempen verder uit

Rien van der Wal · 25/04/2019

De gasprijzen voor de korte termijn daalden eind vorige week en blijven sindsdien een beetje hangen. De meeste beweging zat in de TTF-daggasprijs.

1 2 3 4 22