INTERVIEW | Peter van den Berg over 15 jaar AgroEnergy

Peter van den Berg · Monday 31 October 2016

Directeur Peter van den Berg was één van de projectleiders bij de start van AgroEnergy. Hoe kijkt hij terug op 15 jaar AgroEnergy?

Het aanpassen van de wetgeving, waardoor de energiemarkt ‘vrij’ werd gemaakt, was de aanleiding voor het oprichten van AgroEnergy. “Klanten moesten door de liberalisering zelf een leverancier kiezen. ‘Vrije’ tuinders konden geen gebruik meer maken van het aantrekkelijke tuinbouwgascontract. Met AgroEnergy wilden we samen een groot volume inkopen en daarmee voordeel behalen. Daarnaast wilden we input leveren aan de LTO lobby en de gevolgen van de vrije gasmarkt beter onderbouwen.”

Een stuurgroep met tuinderbestuurders trof de eerste voorbereidingen voor een energiecollectief. De Rabobank werd hier ook bij betrokken want zij wilden ook iets in de collectieve inkoop doen. De LTO en Rabobank vormden een projectteam waar Peter ook in zat. Het projectteam schreef een businessplan met behulp van adviesbureau Holland Power. De directie van de Rabobank en het algemeen bestuur van LTO Nederland keurden dit plan in februari 2001 goed. Daarmee waren zij de founding fathers en eerste aandeelhouders van AgroEnergy.

Go of no go

“In het businessplan was een go/no go opgenomen. Per 1 juli moesten we een minimumvolume hebben van 500 miljoen m3 gas en 300 GWh elektriciteit. Voor gas haalden we zelfs 770 miljoen m3, en voor elektriciteit 200 GWh. Daarmee konden we door.”

“Op 2 juli 2001 liep ik ’s ochtends naar de fax. Ik zag toen dat hij pas om 3 uur ‘s nachts was gestopt met het printen van de deelnamefaxen. Heel bijzonder.”

De samenwerking met Eneco

We wilden samenwerken met minstens één energiebedrijf. Dat was nodig omdat AgroEnergy het portfoliomanagement van gas zelf wilde doen. Door financiële beperkingen kon AgroEnergy geen energiecontracten met groothandelaren en klanten sluiten. “We moesten een partner vinden die daartoe bereid was. Westland Energie en Eneco waren op dat moment de grootste leveranciers in de tuinbouw. Na meerdere overleggen haakte Westland Energie af. De overleggen met Eneco gingen door en in juni 2001 was de samenwerking met Eneco Tuinbouw rond.” Daar startte de samenwerking met Eneco.

Aandeelhouders LTO en Rabobank vonden AgroEnergy riskanter dan eerder ingeschat. Zij wilden (een deel van) het risico kwijt. In 2005 en 2008 kocht Eneco de aandelen in twee delen. In november 2005 werd AgroEnergy officieel dochter van Eneco. “Het was heel spannend of de deelnemers ons trouw bleven, en of Eneco respect had voor ons collectieve model. Gelukkig is beide altijd het geval geweest.”

“We deden alles wat ondenkbaar was”

De oprichting van AgroEnergy was een tijd met weinig slaap en hard werken. “De telefoon ging de hele dag. Deelnemers hadden veel vragen, maar er waren geen antwoorden omdat de wetswijziging zo onvoorbereid was.” De gasinkoop die Peter samen met Jacques Guldenmundt van Eneco deed, was heel leuk en spannend. “Wij deden alles wat ondenkbaar was: vanaf 1 januari 2002 al het gas buiten de toenmalige Gasunie inkopen.”

Nu, 15 jaar later, is AgroEnergy met alle kennis en ervaring de energiepartner in de glastuinbouw. “AgroEnergy moet betekenis hebben voor klanten en voor de maatschappij. Het gaat er om dat we goede dingen doen en blijven doen voor de klant.”

Deel op

Gerelateerde artikelen