ERVARING | EnergieRadar | Arie van de Groep

Robert Meijer · Tuesday 13 September 2016

“EnergieRadar houdt voor ons de gasmarkt in de gaten, dat geeft rust.” EnergieRadar helpt glastuinders bij de lange termijn in- en verkoop van energie.

“EnergieRadar houdt voor ons de gasmarkt in de gaten, dat geeft rust”

EnergieRadar helpt glastuinders bij de lange termijn in- en verkoop van energie. Ook buiten de glastuinbouw is EnergieRadar goed in te zetten. Bijvoorbeeld bij Zeevisgroothandel Van de Groep.
“Vroeger controleerde ik zelf twee keer per dag de gasprijzen”, vertelt Arie van de Groep, groothandelaar in zeevis. “Maar ja, ik heb meer te doen, dus het schoot er wel eens bij in. Daarom ben ik blij met EnergieRadar. Ik krijg een bericht als het een goed moment is om ons biogas te verkopen.”

Zeevisgroothandel A. van de Groep en Zonen uit Spakenburg produceert biogas van visresten. Het afval – afkomstig van onder meer andere groothandels – wordt vergist, opgewaardeerd tot ‘Slochteren-kwaliteit’ en vervolgens aan het aardgasnet geleverd.

Strategie voor lange termijn

“Biogas is ongeveer de helft van onze omzet”, vertelt directeur Van de Groep. Het moment van verkopen is essentieel, maar lastig: de gasprijs kan flink fluctueren. “We snijden ons in de vingers als we onder een bepaalde prijs verkopen.” Daarom ontwikkelde Van de Groep met EnergieSpecialist Robert Meijer een energiestrategie voor de lange termijn. “Daarin staat hoe we omgaan met onze voorraden biogas en met de minimale verkoopprijs.”

Onderbouwde beslissingen

Die strategie is de leidraad voor de EnergieRadar. Als de gasprijs gunstig is, ontvangt Van de Groep een bericht. Hij kan zelf beslissen of hij overgaat tot verkoop. Van de Groep: “Ik neem zelf de eindbeslissing. Maar het mooie is dat ik niet zelf de gasmarkt in de gaten hoef te houden; dat wordt voor mij gedaan op basis van een uitgestippelde strategie. Dat geeft rust.”

Deel op

Gerelateerde artikelen