ERVARING | BiedOptimaal | Pannekoek Orchideeën

Jaco Gelderblom · Wednesday 2 May 2018

De energievoorziening van Pannekoek Orchideeën is ingewikkeld. Maar met een EnergieSpecialist en BiedOptimaal heeft Han-Willem Mooij er geen om kijken meer naar. Hij vertelt meer over zijn ervaring met BiedOptimaal en de ondersteuning van zijn EnergieSpecialist Jaco.

Een WKK, belichting en overtollige warmte van de naastgelegen rozenteler. Zo ziet de energievoorziening van Pannekoek Orchideeën er uit. “Met name de belichting maakt het energieplaatje ingewikkeld. De ene dag is het immers zonnig, en de andere dag bewolkt. Dat geeft energietechnisch een heel ander beeld”, aldus Han-Willem Mooij van Pannekoek Orchideeën.

Met BiedOptimaal en de hulp van een EnergieSpecialist optimaliseert Han-Willem zijn energiestrategie. Hij vertelt:

“De laatste jaren is de sparkspread kleiner geworden, waardoor het een must is om op het scherpst van de snede te opereren. Maar als ondernemer ben je met veel verschillende zaken bezig en heb je niet de tijd en ruimte om altijd gefocust bezig te zijn met energie. Ook het handmatig doen van een APX-bieding voor 10.00 uur schoot er nog wel eens bij in.”

Het hele energieplaatje komt samen in BiedOptimaal

BiedOptimaal geeft aan op welke manier het beste kan worden voorzien in CO2, warmte- en elektriciteitsvraag. EnergieSpecialist Jaco Gelderblom legt uit: “Er wordt bijvoorbeeld op basis van de kostprijs van de WKK bepaald op welke uren deze het beste kan draaien, wanneer warmte van de buurman kan worden ingezet en wanneer we toch een beroep moeten doen op de ketel.”

Ook bepaalt BiedOptimaal de meest optimale APX-bieding voor de dag erna. Naast de verkoopbiedingen voor de WKK, worden ook inkoopbiedingen gedaan voor vier dagen vooruit. Hierbij wordt, onder andere op basis van het weerbericht, meegenomen hoeveel elektriciteit er waarschijnlijk nodig is voor de belichting.

Geen omkijken naar energiezaken

Han-Willem: “Met BiedOptimaal en de hulp van de EnergieSpecialist hebben we het energiemanagement geoptimaliseerd en daardoor besparen we geld. En misschien nog wel meer omdat ik nu extra tijd heb voor de teelt. Ik heb geen omkijken naar de energiezaken, en weet zeker dat we geen geld laten liggen.

 

Lees meer over BiedOptimaal

Deel op

Gerelateerde artikelen