ARTIKEL | Meest gestelde vragen over zonnepanelen

Robert Meijer · Wednesday 24 January 2018

Zonnepanelen zijn populair, maar is het rendabel? En werkt het in combinatie met een WKK? Dit zijn de 6 meest gestelde vragen over zonnepanelen op een rij.

Zonnepanelen zijn populair, maar is het rendabel? En werkt het in combinatie met een WKK? Dit zijn de 6 meest gestelde vragen over zonnepanelen op een rij:

1. In het buitenland zien we grote velden zonnepanelen, maar in Nederland nauwelijks. Hoe kan dat?
In Duitsland en België zijn exploitatiesubsidies van toepassing geweest, die we in Nederland niet hadden. Omdat de prijzen voor zonnepanelen weer verder zijn gedaald, zien projectontwikkelaars inmiddels meer mogelijkheden om een grootschalig project rendabel te maken, met SDE+ subsidie. In Nederland zijn vele initiatieven voor zonneweides in ontwikkeling.

2. Wanneer zijn zonnepanelen ook rendabel voor de glastuinbouw?
Voor tuinders zonder WKK bestaan de verdiensten uit SDE+ subsidie en vermeden kosten voor inkoop elektra, netkosten en energiebelasting. Voorwaarde is dus het verkrijgen van SDE+ subsidie, en de panelen scherp inkopen.

3. Zijn zonnepanelen rendabel in combinatie met een WKK?
Omdat de WKK het grootste gedeelte van het eigen verbruik al opwekt, zijn de verdiensten uit vermeden inkoop erg laag. Daarom is het minder lucratief dan zonder WKK. Afhankelijk van de eis die aan de rentabiliteit wordt gesteld, kan het nog steeds haalbaar zijn. Let wel op of er nog teruglevercapaciteit op de trafo is als de WKK aan staat.

4. Hoe zit het met de kwaliteit van zonnepanelen?
Uiteraard is er verschil in kwaliteit maar de verschillen tussen goede en slechtere panelen worden steeds minder. Er is nog ontwikkeling in rendementsverbetering. Dat betekent meer elektra per vierkante meter. De kosten van deze panelen zijn weer relatief duurder, dus dit kan financieel zelfs slechter uitpakken.

5. Hoe zit het met de salderingsregeling?
Deze geldt alleen voor kleinverbruik aansluitingen kleiner dan 3×80 ampere. De teruggeleverde elektra mag verrekend worden met de inkoop, zodat je energiebelasting uitspaart voor alle opgewekte kWh-en. Voor kleinverbruik is echter geen SDE+ subsidie. Wel kan een particulier de BTW van de investering terugvorderen.

6. Waar moet ik nog meer op letten?
De SDE+ subisidie is een aanvulling op de marktelektriciteitsprijs. Deze wordt vastgesteld op de gemiddelde APX-prijs met een correctiefactor voor onbalans en profiel. Wil je een zekere business case? Zorg dan voor een terugleververgoeding die aansluit op deze prijs.

 

Heeft u meer vragen over zonnepanelen, SDE+ subsidie of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag! Neem contact op via: 088 – 895 45 45 of mail naar info@agro-energy.nl

 

Deel op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over zonnepanelen?

Neem contact met ons op!

088 - 895 45 45

Gerelateerde artikelen