NIEUWS | BiedOptimaal Intraday nu uitgebreid met belichting

Mirjam de Munnik · Thursday 24 September 2020

BiedOptimaal Intraday, de geautomatiseerde, slimme energieoplossing van AgroEnergy voor handelen op de intraday-energiemarkt is nu uitgebreid met een belichtingsmodule. BiedOptimaal […]

BiedOptimaal Intraday, de geautomatiseerde, slimme energieoplossing van AgroEnergy voor handelen op de intraday-energiemarkt is nu uitgebreid met een belichtingsmodule. BiedOptimaal Intraday houdt rekening met de meest recente weersverwachtingen en de straling die van belang is voor belichting. Het biedt u de mogelijkheid om automatisch op de Intraday-markt te handelen op basis van de meest recente voorspellingen tot één uur voor levering.

Automatisch handelen tot één uur voor levering

Met BiedOptimaal Intraday Belichting wordt er gebruik gemaakt van vernieuwde weersverwachtingen waarbij straling de meest essentiële factor is. Werd er 24 uur voor levering nog verwacht dat de WKK 10 uur zou moeten draaien om de belichting aan te zetten? Met meer recente en verbeterde weerberichten kan het zomaar zijn dat 8 uur belichten genoeg is. Laat u dan uw WKK aanstaan en levert u deze stroom terug aan het net of laat u uw WKK en lampen onnodig aan? BiedOptimaal Intraday bekijkt in deze situatie wat voor uw teelt en portemonnee de juiste beslissing is. Het biedt u de mogelijkheid om automatisch op de Intraday-markt te handelen op basis van de meeste recente voorspellingen, en tot één uur voor levering te optimaliseren.

Verschil in stralingsverwachting groot. Tot 44 uur per maand meer of minder belichten.

Over het hele jaar bekeken is er één uur per dag waarbij het stralingsniveau zo gewijzigd is dat de lampen juist wel of niet aan zouden moeten. In het belichtingsseizoen loopt dit op tot een verschil van 44 uur per maand. Een behoorlijk aantal uren dus waarbij BiedOptimaal Intraday u kan helpen om de juiste financiële beslissing te nemen qua belichtingsinzet. Laat dus geen kans liggen om 44 uur per maand beter te belichten.

Onderstaande tabel laat het gemiddeld aantal uren per maand zien dat de stralingsvoorspelling van één dag vooruit en de voorspelling gedurende de dag verandert. Te zien is dat in de lastig te voorspellen maanden (voorjaar en najaar) het verschil in het aantal uren dat er juist wel of niet belicht moet worden het grootst is.

Gemiddeld aantal uren schakelen per maand

Voorspelling binnen de dag tweemaal beter

De onderstaande grafiek laat de nauwkeurigheid van een voorspelling van de voorgaande dag t.o.v. de dag zelf zien. De afwijking in % is gebaseerd op de momentane straling per uur en is aanzienlijk.

Voorspelnauwkeurigheid per maand t.o.v. werkelijke straling

BiedOptimaal

BiedOptimaal Intraday kan gebruikt worden in combinatie met BiedOptimaal, onze slimme geautomatiseerde datagedreven oplossing voor de APX-markt. Een dag van tevoren wordt met wiskundige modellen op basis van de warmte, CO2 en lichtvraag (de verwachte straling) een meest optimale APX-bieding gemaakt voor BiedOptimaal. Door BiedOptimaal en BiedOptimaal Intraday te combineren kunt u nog slimmer en gerichter op de energiemarkten inspelen en zo uw energiekosten minimaliseren. 

Wilt u meer weten over BiedOptimaal en de uitbreiding van BiedOptimaal Intraday met belichting, neem dan contact op met uw EnergieSpecialist of gebruik het formulier hieronder. Wij lichten graag toe wat BiedOptimaal Intraday voor u kan betekenen.

Deel op
Meer weten?

Wij helpen u graag verder

Laat uw vraag en gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Of neem contact op via:

088 - 895 45 45

Gerelateerde artikelen