ARTIKEL | AgroEnergy sluit glastuinders Oostland aan op aardwarmtenetwerk

Marijke van Rongen · Thursday 26 January 2017

In de bijlage van het Financieele dagblad vertelt Edwin Valkenburg over het tuinbouwgebied Oostland. Hier sluit AgroEnergy glastuinbouwbedrijven aan op een door Warmtebedrijf Bergschenhoek gerealiseerde aardwarmtebron en netwerk.

In de bijlage van het Financieele Dagblad van 27 januari vertelt Edwin Valkenburg, Ontwikkelaar Warmteprojecten bij AgroEnergy, over de realisatie van een aardwarmtenetwerk in Oostland. In het tuinbouwgebied rondom Bergschenhoek sluit AgroEnergy glastuinbouwbedrijven aan op een door Warmtebedrijf Bergschenhoek gerealiseerde aardwarmtebron en netwerk. Voor ondernemers een toekomstvaste en duurzame investering.

Zo laag mogelijke kostprijs voor energie

In het artikel vertelt Edwin dat het aangaan van de juiste partnerschappen belangrijk is: “Ons streven is onze klanten te helpen een zo laag mogelijke kostprijs voor energie te realiseren. Een mooi voorbeeld is de samenwerking die AgroEnergy is aangegaan met Warmtebedrijf Bergschenhoek in de tussen Rotterdam en Den Haag gelegen tuinbouwregio Oostland. Hier is een project ontwikkeld waarin de partners een aardwarmtebron en netwerk realiseren en hier tuinders op aansluiten. Binnen deze samenwerking vult Warmtebedrijf Bergschenhoek de rol van producent in. Doordat AgroEnergy voor Warmtebedrijf Bergschenhoek hier de enige klant is, neemt AgroEnergy voor de investeerder de nodige marktrisico’s weg. Dit vergroot de financierbaarheid van dit soort projecten.”

Warmte een duurzame en toekomstvaste investering

“Het is belangrijk om de duurzame slag te maken. We ontwikkelen een project waarmee warmtevraag op een duurzame, toekomstvaste en financieel aantrekkelijke manier ingevuld kan worden. In tegenstelling tot de traditioneel veelal uit gas geproduceerde warmte, spreekt men bij aardwarmte vaak over ‘laagwaardige warmte’, omdat de temperaturen lager liggen (zeventig graden Celsius, in tegenstelling tot negentig tot honderd graden bij aardgas), maar juist in de tuinbouw kan men hier goed mee uit de voeten. Het gaat om duurzame energie en het is een toekomstvaste investering. Daarnaast zien we dat aangesloten zijn op een duurzaam warmtenetwerk waardeverhogend werkt voor het bedrijf en het gebied. Met twee klanten hebben we een overeenkomst gesloten en we verwachten dat in de komende periode dit voorbeeld door anderen wordt gevolgd”, aldus Edwin.

Lees hier het hele artikel
afbeelding-artikel-fd

Artikel bijlage Financieele Dagblad (klik voor de pdf op afbeelding)

Deel op

Gerelateerde artikelen