BLOG | Neerlands Klein Duimpje strijdt in de kas met technologiereuzen

Communicatie · Tuesday 13 November 2018

Zorgen internationale technologiereuzen voor een revolutie op Nederlandse tuinbouwbodem?

Het zal niet veel mensen in de glastuinbouwsector zijn ontgaan. WUR en Tencent (een Chinees technologiebedrijf; het op drie na grootste internetbedrijf ter wereld) hebben een challenge georganiseerd rondom de ‘autonome kas’. Een prachtig initiatief dat gericht is op het verkleinen van het tekort aan teeltexpertise door vergaande automatisering in het tuinbouwproces. Door de groei van de voedselproblematiek en de opschaling van de internationale tuinbouw neemt de noodzaak hiervoor sterk toe.

Na een intensieve 24-uurs-hackathon zijn vijf partijen geselecteerd om mee te doen aan deze internationale challenge. De challenge is het autonoom (op afstand) aansturen van komkommerteelt. Volledig gebaseerd op data en kunstmatige intelligentie. Is de machine in staat om het beter te doen dan de mens? Wie realiseert het hoogste netto resultaat?

Disruptie op komst?

Als grote internationale namen en vooral technologiebedrijven als Microsoft, Tencent en Intel zich begeven in de wereld van de glastuinbouw, dan zegt dat iets! Dan is er iets op komst. Een revolutie? Disruptie? De kapitaalkracht van deze partijen is enorm. Het zijn reuzen waar je veel respect voor moet hebben. Zelfs als ze zich op terreinen begeven waar ze van oudsher niet thuis zijn. Kunnen zij Nederland, het meest innovatieve en ervaren tuinbouwland, verslaan in deze challenge?

Nederlandse eer

Gelukkig is er één team dat de Nederlandse eer hoog houdt: het team The Croperators. Dit team neemt met veel ambitie deel aan de challenge en combineert IT, data- en energie-expertise van AgroEnergy met de teeltexpertise van Delphy. De ultieme combinatie van expertise in een hecht team dat samen, met de kennis van een aantal tuinders, de strijd aangaat tegen de grote technologiebedrijven. Vanuit vertrouwen, respect, een goede skill set en veel enthousiasme. Klein Duimpje tegen de reus.

Belangrijke ontwikkeling sector

Kan Klein Duimpje winnen? Zeker! Belangrijker is nog dat de challenge laat zien dat kunstmatige intelligentie veel kan bijdragen aan de groei van de (internationale) glastuinbouw. Dat we aan de vooravond staan van een belangrijke nieuwe ontwikkeling in de sector, daar zijn Klein Duimpje en de reus het in ieder geval helemaal over eens. En wie er wint? Op 12 december wordt de winnaar van de autonome kas challenge bekend gemaakt.

Deel op

Gerelateerde artikelen